Blog Kurumsal

Büyükbaş Hayvanlarda Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

Hayvanlarda genetik, beslenme, rutin bakım, ahır şartları ve zemin nedeninden dolayı tırnaklarda uzama görülür. Genellikle içerisinde bulunduğumuz durumdan yola çıkacak olursak, ahırda beslenen hayvanlarda tırnak uzaması sıkça görülmektedir. Bunun nedeni doğal ortamda beslenmeyen ve ahırda beslenen hayvanların tırnaklarının aşınma gibi bir durumu olmamasıdır. 

Buna bağlı olarak ahırda beslenen büyükbaş hayvanlarda tırnak bakımı ve kontrolü yapılması gerekmektedir. Tırnak bakımı büyükbaş hayvanlarda sağlık açısından oldukça önemlidir. Büyükbaş hayvanlarda oluşan tırnak bozuklukları ve topallıklar çeşitli hastalıkları beraberinde getirmektedir.

Ayrıca büyükbaş hayvancılık ile uğraşanlar tırnak bakımı yapmadığı zaman ekonomik olarak kayıp yaşamaktadır. Büyükbaş hayvanlarda kilo çok önemli bir etkendir. Tırnak bakımının yapılmadığı süre boyunca hayvan kilo kaybetmeye başlar, süt verimi azalır ve birçok sığır erkenden damızlıktan ayrılır. 

Genellikle bu tarz durumlar ahır hayvanlarında meydana gelmektedir. Büyükbaş hayvanlarda tırnak bakımı ekonomik ve zahmetsiz bir iştir. Tırnaklar haftalık takip edilip periyodik olarak kesilmelidir. Ayrıca mera sonrasında ahıra alınan hayvanların tırnaklarının arasına sıkışabilecek yabancı ve sert cisimlerin girip girmediğini kontrol etmelisiniz. 

Boğalarda tırnak kesimi yılda üç veya dört kez yapılmalıdır. Bunun nedeni tırnak bakımı ve hayvanın ayak sağlığı aşım kabiliyeti ile yakından ilişkilidir. Büyükbaş hayvanlarda aşırı uzun ve kalın bir tırnağın kesimi oldukça basit bir işlemdir. Tırnak ucu ve yüzey kısmının bölümleri tırnak kerpeteni ile alınır. Daha sonra tırnak makası yardımı ile fazlalıklar kesilir. 

Tırnak kesimi sırasında tırnağı biraz uzun bırakmak daha iyidir. Aşırı kesim sonucunda canlı dokuya zarar verebilirsiniz. Canlı dokuya zarar verdiğiniz zaman kanama başlar ve enfeksiyon riski ile karşı karşıya gelebilirsiniz. Bu da hayvanda ölümcül hastalıklara yol açabilir. 

Süt inekleri ve besi danalarında tırnak bakımı sıkça yapılmalıdır. Ahır şartları ve durumuna göre tırnak bakımının 6 ayda bir yapılması gerekmektedir. Tırnak kesimleri ise yılda iki kez olmalıdır. Normal ve bakımı düzenli yapılan büyükbaş hayvanlarda tırnak uzaması ayda 5 ile 13 milimetre arasında değişmektedir. Tırnak bakımının yapılmasının en önemli nedeni büyükbaş hayvanlarda hayvanın ağırlığının tırnak tabanlarına eşit olarak dağılmasını sağlamaktadır. Aksi takdirde tırnak tabanındaki değişen yük dağılımı sonucunda şekil bozuklukları meydana gelebilir.